Svampar
- Det är ner bryter. Alltså tar det bort löven på hösten och djur och människor kan äta de. Man kan baka men det alltså gest.
- Vissa svampar är giftiga. Det går inte att äta de. Men det hjälper inte att koka de tillexempel Flugsvamp. Så skulle jag för söka äta svampen skulle jag yr och börja hallosynera om Jag åt Flugsvamp.
- a) Vi plockar Fruktkorppen. b) Den har det för att kunna sprida sina frön. Och växa vidare.
- Det börja med att från hatten på en fruktkropp faller det ut sporer som en blir svamptrådar. Sen blir ett nytt mycel. Då väntar den tills den tycker den har nog mycket mycel. Så låter den det växsa fram ett fruktkropp.
- Jästen gör så att degen börjar svälla.
- mögelsvamp, flugsvamp och spindelsivling är bra ångar exempel på skadesvampar. mögelsvampen bryter ner ost, mjölk, hallonsylt och hus. Flugsvampen för giftar os människor och djur. Den gör och yra och vi börjar hallosynera. Spindelsivingen förstör våra tarmar och ge os livshotande skador.
- Det kan var Kantarell och Champinjoner.
- Det kan vara Fluggsvamp och Spindelcelving.
- Ja det går att äta svampen om snigeln har ätit på den
- Det kan vara mycel.
- Det kan tar näring får växten, Den kan vara en nerbryter och så kan sammanbeta med växten.
- Det grupper som lav kan delas in i är skorplav, bladlav och busklav.
- för att svampar har inte klorofyll, det gröna färgämnet som är typiskt för växter.
- För att det mästa av svampen är nuder jorden och det kallas för mycel och kan var flera meter långt.
Minns du? 1-11
SvaraRadera2: Var mer kan de skada (förutom människor)?
3: Vad sprider svampar?
5: Varför börjar degen svälla?
9: Bildtexten s 95!
6: Här syftas inte på giftiga svampar, utan skadesvampar (s 96). Ändra i texten!
Minns du? 1-11
SvaraRadera2: Var mer kan de skada (förutom människor)?
3: Vad sprider svampar?
5: Varför börjar degen svälla?
9: Bildtexten s 95!
6: Här syftas inte på giftiga svampar, utan skadesvampar (s 96). Ändra i texten!