fredag 30 september 2016

Förbränning av Mg


Förbränning av Mg

Hur ser Magnesium ut?

Magnesium ser ut från början ut att var gråt och blankt. Men när vi brände det såg det vit och matt.

·      Vi tog fram sakerna för experiment och tände på brännan.
·      Vi tog sen magnesiumet till flamman på brännan och flamman bött färg från att var blå till gul och sen var vit när vi tog magnesiumet till lågan. Man får inte titta på flamman. För att flamman är för ljus så den kan bränna dina ögon.
·      Det som vart var av magnesiumet var vit och matt och var frätande.

Vad har det smälta magnesiumet för egenskaper.

Det för frätande.

Jämföra. Förklara vad som hände


2Mg+O2->2MgO


nytt ämne 2MgO


torsdag 22 september 2016

Labrapport

Labrapport


Syfte: 
” Undersöka hur friktionen ändras när du drar ett föremål på olika underlag”.

Hypotes:
Min hypotes är att på det olika underlagen kommer friktion att var lite eller stor.

Material: 

  • dynamometer som är fem Newton.
  • asfalt.
  • trästol.
  • träbord
  • tygsoffa
  • en hus nyckel.


Metod:

  • Man börjar med att hitta fram en hus nyckel och en dynamometer. Dynamometer ska var fem Newton. 
  • Man krokar ihop dynamometer med nycken med hållet högst uppe på nycken.

  • Nu dra man i dynamometer med nycken fast på dynamometer du ska dra rak låg en på olika underlag som man har bestäm och vill man vara extra säker så att det blir rätt svar så göra om det igen.
  • Kollar man vad nyckens friktions kraft är och skriver ner det.
  • Nu skriver man ner resultatet.

Resultat: 

resultatet var olika när jag drog på olika saker. När jag drog dynamometern med nycken så var det olika stor friktion. Det vart mest när jag drog dynamommetern med nycken längs asfalt. Det var mindre när jag drog den på träbordet. Och mindre när jag drog den efter en trästol. Men det vart minst när jag drog det efter en tygsoffa.




Underlag
kraft


träbord
0,4 Newton


asfalt
1 Newton


trästol
0,3 Newton


tygsoffa
0,2 Newton






här dra jag min nyckel över en trästol. 


















Här kan du se att vi dra nycken efter ett träborde.























Här drog jag nycken på asfalt.













Här dra jag nycks över en tygsoffa.


















Slutsats: 

Resultatet på soffan vart så litet för att tyget hade så lite mot kraft. Men på trästolen så var det mer var det lite mer jämställt med krafterna och trästolen var halare en tygsoffan. träbordet var med inte så halt som på trästolen krafterna var väldigt jämställda. Men på asfalten så var det ojämnt och hårdare  så krafterna var i bra harmoni.

Min slutsats är att experiment var lyckat för att min hypotes stämde pågrund av att på av att när jag drog på det olika under lagen så var det inte samma resultat på det olika underlagen och min hypotes var att när man drog föremålet på olika under lag skulle det vara olika stor friktion. 



Förbättra: 

jag kunde ha varit bättre på att skriva, jag kunde ha valt ett föremål som hade mer tyng nä vad jag hade nu och ett som satt bättre fast för nycken for av hela tid.

tisdag 13 september 2016

krafter

Du ska kunna visa hur man ritar krafter. Rita bilder och förklara?

1.     Var du ska rita pilen beror på vad du har för kraft att jobba med. Det finns några stycken krafter som tillexempel Tyngdkraft, Normalkraft och friktionskraft. Beroende på vad du har för kraft så kan ett föremål var svårt att flytta eller lättare. En lång pil visar att det är mycket kraft men en kortare pil visar att det är mindre kraft som påverkar föremålet.

·      Tyngdkraften är så sätter en pil i mitten på föremålet du har och ritar en pil som går ner åt. För att föremålet påverkas över allt av tyngdkraften. Tyngdkraften bygger på gravitationskraften.

·      Normalkraft ritar man en pilar en går upp och börjar från där saken står på. Normalkraft före kommer när två föremål kommer i kontakt och lägger tyngd på varandra.

·      Muskelkraft är den kraft som du använder när du ska dra ett föremål mot dig. Om du ska rita det här så använder du en pilar ena ska var där du håller på föremålet och den ska gå mot dig.

·      Friktions strävar allt att motverka rörelsen mellan två ytor tillexempel När du springer så tar det ett tag att stan du inte kan stan på en gång. Det är då friktionskraften som påverka både dig och marken.


Varje kraft som påverkar ett föremål har alltid en motkraft. Förklara och ge exempel.

·      Tyngdkraft har en motkraft som heter Normalkraft. Tillexempel Har du dator på ett borde så kommer datorn inte ramla ner på golvet (om du inte har lag datorn på ett stabilt plast på bordet) skulle inte normalkraften finns skulle dator ta sönder borde och far i golvet men nu är tyngdkraft och normalkraft lika stora så det tar ut varandra.

·      Muskelkraft har också en mot kraft det är friktions. Det är såta att tillexempel när du kastar en boll. Så använder du muskelkraften för att kunna kasta bollen och friktionskraften får bollen att sakta ner.

Förklara skillnaden mellan begreppen massa och tyngd. Ge några exempel på hur man kan mäta dessa.

Tyngd är vad som påverkar kroppar i ett gravitationsfält. För exempel så har du planeten jorden den blir påverkad av solens gravitationsfält också kallad dragningskraft.

Massa är vad som anger ett föremåls materieinnehåll. Exempel när du är på måne så kan du tror att du väger mindre och då känna dig lättare men i själva verket så har du har du samma massa på måne som på jorden det beror på att jorden och måne har olika dragningskraft så det känner som om du har en annan massa på månen men det har du inte du har samma massa på det platserna.

Orsaker till att man vill öka eller minska friktion. Ge exempel och förklara. 

Det kan bero på om du kör ett fordon med hjul för tillexempel bil så vill du ha mycket friktions när du ska stanna. Men ska du köra om någon måste du öka farten och då vill man ha så lite friktion när man kör.

Förklara begreppet hävarm. Hur kan vi använda hävarmar i vardagliga situationer för att underlätta för oss? Ge exempel.

En hävarm är samma ska som hävstång. Den kan vara en lång pinne, ett järnrör eller skaft. Men det kan också vara något annat lång stång eller arm. Man kan använda det tillexempel när du ska bygga en ny altan. Då måste du gräva för att du ska kunna Jutta en plattform och det kommer en sten i vägen. Så kan den var för tung för att lyfta så då kan man använda järnspett som hjälper dig att kunna flytta sten.

Förklara begreppet tyngdpunkt.

tyngdpunkten är när kraften på ett föremål där kraften kommer samlas som är mest troligen anses i ett gravitationsfält.

Hur ska man tillverka föremål för att de ska stå stadigt? Ge exempel och förklara.

När du ska ha ett föremål så stabilt som möjligt för exempel när du bygger en pall så kan man ha tre ben men det blir mer stabilt när man har fyra ben. För att man får mer stödyta och det blir inte lika villigt som om den pallen skulle var på tre ben än om den var på fyra.

Källor jag har använt.










Sexualkunskap

6. Sverige kan man informera som sexualkunskap i skolor. Vad man som är tillåtet att göra både juridiskt och sexuella handlingar, vad som k...